Clinica Urechii Chirurgie

Genetica ORL

Particularitatile noastre genetice individuale (mostenite prin structura ADN-ului) pot genera mecanisme patologice severe cu rol in declansarea/intretinerea anumitor boli ORL. Depistarea lor face obiectul medicinei personalizate, adaptata particularitatilor dumneavoastra genetice. Iata cateva situatii in care testarea genetica efectuata la Clinica Urechii poate avea o influenta capitala asupra diagnosticului si tratamentului:

  • Surditatea  senzorineurala are uneori o cauză genetică. Surditatea congenitala non-sindromică este rezultatul unor mutații ale anumitor gene care codifica o serie de proteine (conexine) implicate in buna functionare a celulelor senzoriale auditive din urechea interna (celulele ciliate) . 
  • Alteori surditatea apare conjunctural datorita unor factori favorizanti individuali cu transmitere congenitala cum este receptivitatea la toxicitatea aminoglicozidica (surditatea indusa de antibioticele ototoxice).
  • Reactia alergica este la randul ei dominata de mediatori chimici a caror activitate difera in functie de bagajul genetic mostenit, fapt care ne face susceptibili la anumite afectiuni alergice, uneori deosebit de severe asa cum se intampla in cazul deficitului activitatii diaminoxidazei – intoleranta la histamina .
  • Efectul diferitelor substante farmaceutice utilizate in tratamentul indelungat al afectiunilor cronice  difera la pacientii la care receptorii de care aceste molecule se leaga lipsesc sau sunt afectati din motive genetice (rezistenta la tratament). Testele genetice vor clarifica cauza surdității, vor oferi informații despre problemele de sănătate conexe, vor permite selectia celui mai eficient tratament și vor stabili riscul pentru ceilalti membri ai familiei.